Kuninkojankaari 26B 20320 Turku p. 0400 717108     

Suun terveys

HUOM! Tällä hetkellä emme tarjoa hammashoitoja

Lemmikin suun terveyden ylläpito on ensiarvoisen tärkeää. Etenkin pienillä ja keskikokoisilla koirilla hammaskiven aiheuttama ientulehdus ja sen vakavampi muoto parodontiitti ovat hyvin yleisiä. Näkyvä hammaskivi sekä pahanhajuinen hengitys eläimellä kertovat siitä, että lemmikin suu vaatii tutkimusta ja hoitoa. Hoitamaton suu saattaa olla kivulias ja voi aiheuttaa vakavia seurauksia koko elimistön tasolla.

Suun terveys on lemmikin terveyden ja hyvinvoinnin edellytys. Eläimen kannalta on tärkeää, että siitä huolehditaan hyvissä ajoin ennen kuin ongelmia pääsee syntymään. Suun terveyden ylläpitäminen parantaa lemmikin elämänlaatua. Ennaltaehkäisevä suun hoito tuo yleensä myös rahallista säästöä. Ennaltaehkäisevään suun hoitoon kuuluu hampaiden tarkkailu säännöllisesti kotona, hampaiden harjaus sekä säännölliset hammaskivenpuhdistukset eläinlääkärissä. Lemmikin suu voidaan tutkia täysin vain nukutuksessa. Hereillä tehtävät hammashoidot voivat peittää todellisen tilanteen, eivätkä ne koskaan korvaa eläinlääkärissä tehtävää säännöllistä hammashoitoa.

Vastaanotollamme lyhyellä suun tarkastuskäynnillä arvioidaan lemmikin hammashoidon tarve. Suosittelemme varaamaan käynnin aina, jos olet epävarma lemmikkisi suun tilanteesta. Opastamme tarvittaessa, miten lemmikin hampaita katsotaan, ja näin suun tarkastaminen onnistuu säännöllisesti kotonakin.

Suoritamme koirien ja kissojen hammaskivenpuhdistuksia vastaanotollamme kevyessä nukutuksessa. Edellytämme jokaiselle potilaalle ennen hammaskivenpoistoon tuloa meillä tapahtuvaa suun tarkastuskäyntiä. Rokotuskäynti ja terveystarkastus sisältävät suun tarkastuksen. Meillä ei ole mahdollisuutta röntgenkuvata tai poistaa hampaita.

Suun tarkastus -käynti (35 €) hyvitetään varsinaisen hammaskivenpoistokäynnin yhteydessä, mikäli toimenpide voidaan suoritettaa meillä. Jos taas lemmikin suu hammaskiven aiheuttaman tulehduksen tai muiden löydösten perusteella tarvitsee erikoistuneempaa hammashoitoa, opastamme teidät sopivalle pieneläinklinikalle tarkastuskäynnin yhteydessä. Suuremmilla pieneläinklinikoilla on erikoistuneempaa hammashoitovälineistöä kuten hammasröntgen ja hammaspora. Lisäksi suosittelemme, että vaativamman hammashoidon tekee hampaiden hoitoon perehtynyt eläinlääkäri.

Suun tarkastus -käynnin tavoitteena on ohjata eläin oikeanlaiseen hammashoitoon sen suun tilanteen perusteella. Ennaltaehkäisevään hammashoitoon riittää hammaskivenpuhdistus (pieni määrä hammaskiveä, ei hammaskiven aiheuttamia sairauksia). Runsas hammaskivimäärä ja pahanhajuinen hengitys usein kertovat tilanteen etenemisestä ja suu todennäköisesti tarvitsee klinikkatasaisoista hammashoitoa. Täysin suun tilanne voidaan kuitenkin arvoida vasta nukutuksessa tehtävässä tutkimuksessa hammaskivenpoiston yhteydessä.

Vastaanotoltamme löydät lisäksi valitsemiamme tuotteita lemmikin suun terveyden tukemiseen.

Koiran ja kissan suun terveys, arviointi eläinlääkärissä