Kuninkojankaari 26B 20320 Turku p. 0400 717108     

Koiranpennun remmissä
29.7.2016
Lupaus
30.12.2016
Koiranpennun remmissä
29.7.2016
Lupaus
30.12.2016
Näytä kaikki

Eläinlääkärin ammatissa

Eläinlääkärin ammatti on monien mielestä kiinnostava ja sitä pidetään yleisesti yhtenä haaveammateista, jossa työ tarjoaa tekijälleen toinen toistaan mielenkiintoisempia päiviä ja oppeja. Toisaalta ymmärretään hyvin, että ammatti on samalla haastava. Eläinlääkärillä on paljon vastuullisia tehtäviä, joissa vaaditaan niin tietoa ja taitoa kuin hyvää kykyä kommunikoida sekä käsitellä monenlaisia tunnepitoisiakin tilanteita.

Eläinlääkärin ammatti todella on hyvin monipuolinen ja sitä kautta myös monesti haasteellinen. Monipuolisuus tulee esiin niin eläinlajien erilaisuuden kuin yksilöiden ainutlaatuisuuden vuoksi. Eläinlääkärin koulutus käsittää myös laajemmin ymmärrystä ihmisten ja eläinten yhteisestä terveydestä ja ruuan tuottamisesta pelloilta aina ruokapöytiin asti. Eräs tärkeä haaste onkin tietomäärän hallitseminen ja ajan tasalla pysyminen. Moni tiedonpalanen kehittyy vähitellen kokemuksen kautta, yhdistyen aiemmin opittuihin kokonaisuuksiin. Lopulta kokonaisuudet muuttuvat vahvaksi tietämykseksi ja asiantuntemukseksi. Asiantuntemus tuo mukanaan vastuun. Vastuuta on kyettävä kantamaan ja olemaan luottamuksen arvoinen jokaisena hetkenä tilanteesta riippumatta.

Eläinlääkäri kissan rokotus pentu

Eläinlääkärin tehtävä on puolustaa eläimen oikeutta terveyteen ja kivuttomuuteen, stressittömyyteen, turvallisuuteen ja hyvään oloon. Eläinlääkäri voi parhaiten toteuttaa tätä vastuullista tehtävää hyvillä ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidoilla. On osattava ilmaista näkemyksensä siten, että eläimen omistajan on se helppo ymmärtää ja hyväksyä. Tämä vaatii perustelutaitoa, sympatiakykyä ja tiedollista varmuutta. Toisinaan se vaatii kärsivällisyyttä ja jopa tiukkuutta.

Olen kokenut koko tunneskaalan tässä ammatissa, upeita onnistumisen hetkiä, kiitollisuutta, iloa ja naurua, mutta yhtä lailla hukkumista riittämättömyyden tunteeseen, tärkeitä oppeja kantapään kautta sekä pahaa oloa ja surua sympatian muodossa eläinystäviemme tähden. Tunneskaala on läsnä useimpina päivinä, mikä todella tekee työstä vaihtelevaa ja merkittävän osan elämää. Se ehkä kertoo myös siitä, että sydän on työssä mukana.

 

Tämä teksti on julkaistu samaan aikaan myös Lounais-Suomen Spanielikerhon Lurppa-lehdessä.

Comments are closed.